Featured Video Play Icon

A TIME LAPSE VIDEO ‘Epping House’

A short video illustrating our project in Epping and its progress over several months. The video illustrates the process of construction of a the light weight structure and its relationship to its exterior finishes. We look forward to providing more details as the project moves towards the interior fitout.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epping House by studioJLA ( Architect )

Featured Video Play Icon

A HOME & HUB FOR CREATIVITY

This property is discreetly positioned in the northern beaches with ocean views towards palm beach and to Narabeen. As part of our design process for this residence, we completed a feasibility study to determine if an alteration & additions or if a new dwelling was the appropriate form of development.

After considering all the difficult site access, cost, steep topography, construction and sketch ideas on possible design outcome. We felt a design solution that could address our clients brief yet retain the lower portions of the dwelling would be a good design outcome from both a cost and be a sustainable approach to the development of the site.

With this in mind, the design is a series of two linear elements extending the length of the site. The residence has been re-configured with an ‘upside down’ configuration with bedrooms on the lower level and living on the top to have a better appreciation of the view and improving the privacy between themselves and neighbours.

The design is based on a simple structural grid form to allow the glass facade system to be non-load bearing and the structural beams to carry the cantilevered elements.

The  cantilevering elements allow the spaces to embrace the surrounding views.

The residence has a series of outdoor connections on all levels and including a large alfresco area around the pool to entertain friends & family.

 

 

 

 

 

Dee Why Residence by Architect – studioJLA

COLOUR TONES AND TEXTURES

We find all well designed spaces should provide good light and a connection to it surroundings. Therefore the simple pallete of neutral tones with a subtle use of colour can be sufficient to allow the play of light and shade to create interest within a space.

At times, a sharp contrast between elements can be an effective way to enhance colour. We find the use of ‘black’ backdrop against vegetation and enhances the many hues and tones in the foliage. We find the harsh summer light can wash the bright vibrant colours of our landscape.

When introducing colour we prefer the subtle use of colours in the detail with fixtures and fittings or with fabrics such as curtains and cushions to allow the residence to stand the test of time.

 

 

 

 

 

 

 

 

Henley House by studioJLA ( Architect )

DUAL LIVING IN DRUMMOYNE

With the cost of housing in Sydney reaching new levels, we are finding some of our clients considering alternative forms of housing to allow them to enjoy a new home yet offset the cost of construction. We find housing alternatives such as dual occupancy living to be very effective in allowing clients can achieve great spaces for living. Our project in Drummoyne is an attached dual occupancy development with each dwelling of different sizes to provide spatial qualities to suit the owner yet adequate space to its new occupants. Both dwellings are designed with an open plan configuration with with voids to allow light to carry to the lower levels. The development instils our approach of creating a contemporary yet comfortable spaces and a seamless connection to the outdoors. The development is characterised by concave curved front entry area which is recessed from the street facade to reduce the overall bulk of the development.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drummoyne Dual Occupancy  – Work in Progress by studioJLA ( Architect )