JLA_finedock-25324-LR

WHAT HAPPENS NEXT AFTER DA APPROVAL

Once DA consent has been granted by Council, generally we begin the discuss the next steps forward in bringing your project in fruition. We believe each element needs careful thought and refinement to make a great environment to be enjoyed by its occupants. To do so, we believe in taking the time to create spaces which are both personal yet be each element work cohesively to create a seamless interaction between spaces. Our process moving forward is designed to assist our clients in their desire to create a dream home that inspires life yet meets its function.

We believe the next phases to be the most technical and complex phases of work, as they include all the issues such as design, planning, building regulations, cost and contractual issues to bring forward the project into fruition. We feel our expertise and experience in working with clients from start to finish, provides the expertise to make this time an enjoyable process while refining the design to create a special place.

To meet various building standards and requirements, this process requires the coordination of various consultants such as engineers, suppliers and specialized consultants to ensure all elements work together in a cohesive manner.

This process involves both design, coordination and technical knowledge to bring all the elements into a package suitable for costing and to complete the project. We appreciate most clients have little or no experience in construction process and therefore we provide both guidance, expertise and knowledge to procure documentation and management of the various stages moving forward.

We are typically involved from start to finish for our projects, we do believe our experience in all areas of the design and building cycle allows us to take a value-added approach to all elements to find the balance between design, cost and your needs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epping House by studioJLA ( Architect )

Featured Video Play Icon

A TIME LAPSE VIDEO ‘Epping House’

A short video illustrating our project in Epping and its progress over several months. The video illustrates the process of construction of a the light weight structure and its relationship to its exterior finishes. We look forward to providing more details as the project moves towards the interior fitout.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epping House by studioJLA ( Architect )

Featured Video Play Icon

A HOME INSPIRED BY IT’S SURROUNDINGS YET BE A PLACE FOR CREATIVITY

We have been given the opportunity to design a home on the northern beaches to provide accommodation for a large family and their many pets.

The property is discreetly positioned at one of the highest points in Dee Why with ocean views towards palm beach and to narabeen beaches.

After living at the residence for a number of years, the owners felt the existing layout of the house did not suit their lifestyle and wanted a home that took advantage of its position plus meet their everyday needs. However it was also important to them, the house be also a place of rest and inspire creativity and ideas.

As part of our design process for this residence, we completed a preliminary investigation to determine if a good design outcome could be achieved
with the constraints of ‘Alts & Adds’ or if a new dwelling was the appropriate form of development.

After considering all the issues, we set ourselves a challenge to see if we could achieve a good design while retaining the lower portion of the building. We believed the cost to rebuild elements such as the pool would be a very costly exercise due to the limited site access.

With this in mind, our design is a series of two linear elements extending the length of the site to embrace its view. The residence has been configured with an ‘upside down’ configuration with bedrooms on the lower level and living on the top. Allows us to maximise the water views from the living rooms spaces.

The linear configuration allows all rooms for a simple structural grid form to allow the glass facade system to be non-load bearing, a solution inspired by one of the masters of architecture ‘Mies Van De Rohe’

The design takes this a bit further by cantilevering elements over the existing foundations below to draw the surrounding views into the residence.

The residence has a series of outdoor connections on all levels and including a large alfresco area around the pool to entertain friends & family. On the top level, the open plan configuration which allows for the view to be admired from every point of the room.

We feel we have achieved a good design outcome for the owners with a degree of confidence that we have chosen the most appropriate form of development.

Dee Why Residence by Architect – studioJLA

_DSC6653

COLOUR TONES AND TEXTURES

Our design philosophy with selection of colours and materials, they should enhance a both the exterior and interior appearance of the space. We the design should take precedent and where possible to use the natural colour of materials which can add character and charm . As with many of our projects, we like to leave some architectural element exposed throughout the house, we find there are certain colours and tones that complement the use of these materials.

KEEPING IT SIMPLE

We find all well designed spaces should provide good light and a connection to it surroundings. Therefore the simple use of white walls can be sufficient to allow the play of light and be a backdrop to the landscape beyond. We then often suggest adding colour via the fixtures, fittings and artwork rather than  adding feature coloured walls. We often forget with an open plan style configuration, there are many elements within a space which all contribute to the overall juxtaposition of colours.

We find keeping a simple use of materials allows the most flexibility in overall colour selections for their furniture and fittings throughout the home.

KEEPING IT REAL

In designing a home, we have a preference to keep materials in their natural state if possible.  The use of galvanised steel, raw fibre cement sheet, timber and sandstone are materials which age over time to add a certain charm.

CONTRAST AND COMPLEMENTARY TONES

When we use colour we like to measure the light in space to determine if we can add contrast in colours such as using both light and the contrast of dark colours. For instance, we have found using a black ceilings as a great way to offset against the grey tone of polished concrete to give a richness to the space. Lately we have been are using reflective metallic materials such as brass to highlight our joinery pieces and add a touch of class.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henley House by studioJLA ( Architect )