COUNCIL PLANNING INSTRUMENTS – ‘VARIATION TO THE DCP’

With the majority of our projects we are involved with the management of the development application process. We believe ultimately the purpose of the development control guidelines and planning instruments are essentially there to promote good design and planning.

With every project, each site brings their own unique qualities such as views, natural topography and existing constraints. There are times a variation to the design guidelines maybe necessary to achieve a better outcome for both our client and their adjoiining neighbours.

In order to consider variations from the various planning instruments, we think it is important to be transparent and visually demonstrate its impact. For instance, some councils have side building envelope control to manage the bulk and scale of a proposal, a solution that may breech this control yet have a larger setback in certain sections in order to achieve a better outcome for both the client and the adjoining neighbours. A good example is in high density areas with poor orientation often requires a special attention to adjoining windows which may require solar access reviewed on a hourly basis at various times of the year and internal solar access analysis.

A good example is a our Queens Park house which the side setback follows the existing line of the side setback on the northern boundary which does not comply with Waverley Council requirements. However the southern side setback is larger to improve the amenities to the neighbouring property. The end result is a solution that satisfies our clients requirements yet protects the solar access to its neighbours.

 

 

 

 

 

 

Queens Park House by Architect studioJLA – Waverley Council

queens-park-residence-3

EASTWOOD HOUSE CELEBRATION OF FORM & FUNCTION

We are in the process of finalising the design for our residence in Eastwood. The design is a reflection of a close collaboration between owner and architect to achieve a design that celebrates both it’s form and function.

The angular layout is in response to an easement which dissects the property at approximately 45 degree angle. The design aims to express the layout into the various forms and architectural elements to provide its client with a comfortable yet an inspiring home for the family.

Much like an artwork, time was taken to explore the various ideas to ensure all design elements read in harmony with one another with the expression of the spaces reflected both inside and out.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eastwood residence by studioJLA ( Architect )

 

Featured Video Play Icon

CASTLE HILL RESIDENCE – TAKING SHAPE

Our project in Castle Hill has progressed well, with the timber framing almost complete and ready for windows and cladding. At our regular morning site meeting, you can notice the morning sun filtering into the residence even though the house is on a slope and a challenging orientation.

20170823_095556

HUNTERS HILL HOUSE DA APPROVED BY HUNTERS HILL COUNCIL

Our proposed alterations and additions to an existing 1970’s residence on Barons Crescent in Hunters Hill was recently DA approved. The proposal included the reconfiguration of the existing residence over two levels to provide additional accommodation for growing family. The design provides external outdoor areas for entertaining friends and family while retaining its views towards Lane Cove River.

Hunters Hill House _04 by StudioJLA - Rear view