Featured Video Play Icon

A HOME INSPIRED BY IT’S SURROUNDINGS YET BE A PLACE FOR CREATIVITY

We have been given the opportunity to design a home on the northern beaches to provide accommodation for a large family and their many pets.

The property is discreetly positioned at one of the highest points in Dee Why with ocean views towards palm beach and to narabeen beaches.

After living at the residence for a number of years, the owners felt the existing layout of the house did not suit their lifestyle and wanted a home that took advantage of its position plus meet their everyday needs. However it was also important to them, the house be also a place of rest and inspire creativity and ideas.

As part of our design process for this residence, we completed a preliminary investigation to determine if a good design outcome could be achieved
with the constraints of ‘Alts & Adds’ or if a new dwelling was the appropriate form of development.

After considering all the issues, we set ourselves a challenge to see if we could achieve a good design while retaining the lower portion of the building. We believed the cost to rebuild elements such as the pool would be a very costly exercise due to the limited site access.

With this in mind, our design is a series of two linear elements extending the length of the site to embrace its view. The residence has been configured with an ‘upside down’ configuration with bedrooms on the lower level and living on the top. Allows us to maximise the water views from the living rooms spaces.

The linear configuration allows all rooms for a simple structural grid form to allow the glass facade system to be non-load bearing, a solution inspired by one of the masters of architecture ‘Mies Van De Rohe’

The design takes this a bit further by cantilevering elements over the existing foundations below to draw the surrounding views into the residence.

The residence has a series of outdoor connections on all levels and including a large alfresco area around the pool to entertain friends & family. On the top level, the open plan configuration which allows for the view to be admired from every point of the room.

We feel we have achieved a good design outcome for the owners with a degree of confidence that we have chosen the most appropriate form of development.

Dee Why Residence by Architect – studioJLA

No Comments

Post a Comment